Tevékenységek - energiaültetvények  
     
 

Petrics Energiaültetvény Kutatási és Kereskedelmi Kft.

A cég filózófia célkitűzéseit követve belátható, hogy csupán a fahulladékok összegyűjtéséből nem lehet megvalósítani a tartós és olcsó energia-ellátást, illetve a hagyományos energiahordozók kiváltását.
Szükség van tehát a speciális biomasszára, melynek alapját az úgynevezett energiaültetvények képezik.

Mi is az az energiaültetvény?

Az energiaültetvények mezőgazdasági viszonyok között telepített, a talajviszonyok alapos vizsgálata után kiválasztott rendkívül nagy hozamot produkáló speciális fa "klónok" ültetvénye. A nagy fahozam eredményeképpen körülbelül három évenkénti betakarításból származó faapríték különbözo futomuvekben kerül felhasználásra.
Cégünk a rendelkezésére álló mezőgazdasági területek sajátosságait figyelembe véve a klónozott nyárfa mellett döntött.

Az energianyár-fajták olyan nemesített nyárfa-fajták, melyek 2-3 éves vágási ciklussal, speciális aratógép segítségével arathatók, és tőről újrasarjadnak. A kitermelt energianyár-fa, valójában egy max. 2-3 cm átmérőjű, 2-3 m magas vessző, 5-10 db vékony ággal. A termelés során az aratógép általában azonnal elvégzi a fa aprítását is.

Az UNIÓ-s elvárásoknak, - mely szerint a megújuló energiahordozók arányát lényegesen növelni kell, - csak az energiaültetvények képesek teljesíteni.

Az elkövetkezo években az energiaforrások robbanásszeru átrendezodése következik be, amelynek legmarkánsabb iránya a biológiailag újratermelodo energiaforrásokban van.
Az energiaültetvények környezetvédelmi szempontokból megvizsgálva is kedvezoek. A fa az élete során  a széndioxidból a szénatomokat kivonva tiszta oxigént juttat vissza a természetbe. Ezt a szénatomot különbözo nyomelemek segítségével alakítja át lignocellulózzá, amely a fa anyagát képezi. A fa elégetésekor az életében megkötött szénatomokat szabadítjuk fel és bocsátjuk vissza a természetbe, amit aztán újra a következo fa köt meg. Ezzel egy tökéletes körforgás jön létre nincs plusz környezeti terhelés, amit a szén és szénhidrogén származékok eltüzelése jelentene.

Cégünk nem csak energetikai célú ültetvények telepítésével, hanem szaktanácsadásával is foglalkozik.
Segíteni kívánjuk a környezetbarát energiaforrások mind szélesebb köru felhasználását, valamint olyan alternatív technológiák népszerusítését amelyek képesek részben, vagy egészében kiváltani a környezetünkre káros, energia és hotermelésre jelenleg használt energiahordozókat.


A tüzeléstechnikai célra történő energetikai növénytermesztés - kultúráktól függően - kiegészítő területalapú támogatásban részesíthető, ennek részletes szabályai a 25/2006. (III.31.) FVM rendeletben és az 56/2006. (VII.24.) FVM rendeletben megtalálhatóak, illetve további információk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal holnapjáról elérhetőek www.mvh.gov.hu
 
 
 
 
  készítette: Dimensions Kft.